Rouw en verliesverwerking met psychotherapie Heerlen

Je zit door het verdriet van je verlies misschien wel (tijdelijk) in je schulp. Na een tijdje is het toch beter om dingen te gaan doen .. Waarschijnlijk eerst zonder plezier, later zal je merken dat je af en toe een mooi moment beleeft. Wees mild voor jezelf. Je ‘moet’ niets. Doe waar je behoefte aan voelt. Vluchten in werk, sport of andere dingen om je gedachten te verzetten, kunnen heel prettig zijn. Besef je wel dat je ook ruimte moet geven aan je verdriet. Wees lief voor jezelf. Verwen jezelf. Zoek steun bij lotgenoten, die je zullen begrijpen. Maak aan je omgeving duidelijk waar je behoefte aan hebt. Gooi niet meteen alles van de overledene weg .. misschien zit er nog een emotionele waarde aan waar je later behoefte aan hebt.

Als rituelen kunnen helpen; kies een positieve insteek.

Volgens Kubler-Ross zijn er vijf fasen van rouwverwerking. Eerst is er de ONTKENNING, wat je de gelegenheid geeft om de waarheid gedoseerd tot je te laten komen. Dan breekt de fase van BOOSHEID aan .. want jij bent alleen achter gebleven. Of je bent boos op de arts die volgens jou niet goed handelde. Deze boosheid is een gezond psychologisch verdedigingsmiddel om de schuld buiten jezelf te zoeken. Soms kan je echter daardoor ook je gevoel van verlies en verdriet verdringen.

De derde fase is die van MARCHANDEREN (onderhandelen en vechten) .., de vraag komt naar boven “Ja, ik, maar ..”. Je probeert op alle mogelijke manieren onder de verschrikkelijke werkelijkheid uit te komen.

In de fase van DEPRESSIE dringt de waarheid steeds meer door. Je gaat misschien in een donker hoekje zitten en/of neemt een verdovend middel zoals alcohol, pijnstillers, kalmeringsmiddelen en slaapmiddelen.

Twijfel niet

Fase vijf is die van AANVAARDING. Je ziet in dat de waarheid niet te bestrijden is en accepteert het verdriet.‘Rouw’ en ‘Verlies’ kunnen zich in allerlei gedaanten aandienen .. door een dierbare die overlijdt, door een ontslag, door het verlies van bijvoorbeeld een been of arm, door een verhuizing, etc.

Contact psycholoog Heerlen – de weg naar herstel

Wil je persoonlijk advies? Bel dan vrijblijvend met ons secretariaat. Onze telefonisten zijn allemaal geschoold in de psychologie en kunnen je goed helpen. Ze zoeken voor jou de juiste psycholoog bij jou klacht en kunnen gelijk een afspraak inplannen bij een psycholoog. Dit kan vaak zonder wachtlijst, waardoor jij snel bent geholpen. Bel ons op: 085-4014720.