Therapie in Heerlen

Hervinden van je weg

In het verleden nam je besluiten over je leven op basis van gevoel. Zonder het te weten heb je zo je eigen manier gevonden om soepel door het leven te gaan. Veel van de vraagstukken en problemen nu hebben alles te maken met die vroegere besluiten. Het zijn diep ingesleten patronen en eigenschappen die je danig in de weg kunnen zitten.

In de behandeling zoeken we die besluiten van vroeger weer op. Dat doen we door te werken met fantasieën, dromen of door bijvoorbeeld de weg naar een vroegere traumatische gebeurtenis opnieuw te doormaken. Zo leer je je besluiten herkennen, waarderen en je krijgt de vrijheid opnieuw te kiezen.

Jij bent verantwoordelijk

In de behandeling ga je een contract met jezelf aan. Niet met mij, niet met anderen je maakt de afspraken met jezelf. Je zult ook merken dat jij heel veel zelf kunt en zult doen. Je neemt zelf het initiatief en staat jezelf toe je op nieuwe wijzen te gedragen en anders te voelen. Ik ben dichtbij, help je, geef inzicht en ben positief model, maar jij doet het. De meeste cliënten hervinden veel kracht door op deze manier te werken. Vandaar dus dat je een contract afsluit tot gedragsverandering én dat je je nieuwe besluiten in praktijk brengt en ze consolideert.

Psychodrama

Psychodrama is een heel concrete manier van behandelen. In plaats van afstand te nemen, zoek je de gebeurtenissen, herinneringen, fantasieën, dromen en gevoelens op. Je werkt in het centrum van je klacht én je kracht waarbij de beleving van je gevoelens centraal staat.

Zo doende en ervarende kom je tot inzicht. Dat inzicht kan de vorm van een ‘catharsis’ hebben: een emotionele ontlading als gevolg van een nieuw verworven inzicht. Zo’n catharsis geeft je ruimte voor een aanpassing in houding en gedrag. Oftewel: de veilige omgeving van het dramatisch herbeleven geeft je een oefenterrein voor bewustwording, exploratie van gedachten, gevoelens en gedrag.

Door zo te werken schep je een nieuwe werkelijkheid: waarin je kunt ervaren wat er gebeurt, waarin je kunt experimenteren met wie je bent. Voor de meeste cliën-ten geeft dat heel veel ademruimte en mogelijkheden. Via de weg van beleving kom je tot verandering en dichter bij je wens voor de toekomst.

Psychodrama kan ook in kleine groepen gedaan worden. Uit mijn praktijk blijkt dat de steun van deelnemers aan elkaar als prettig en stimulerend wordt ervaren. Ook zijn de spelmogelijkheden gevarieerder.

Contact psycholoog Heerlen – de weg naar herstel

Wil je persoonlijk advies? Bel dan vrijblijvend met ons secretariaat. Onze telefonisten zijn allemaal geschoold in de psychologie en kunnen je goed helpen. Ze zoeken voor jou de juiste psycholoog bij jou klacht en kunnen gelijk een afspraak inplannen bij een psycholoog. Dit kan vaak zonder wachtlijst, waardoor jij snel bent geholpen. Bel ons op: 085-4014720.